2012 Artikel JAK CURLY voor ROS // Tessa De Graaf en Maureen Booijink


Het bedrijf JAK CURLY zal zich even kort voorstellen, JAK CURLY is een fokkerij van Curly Horses, hypoallergene paarden geschikt voor alle disciplines. JAK CURLY is opgericht in 2007 door een Nederlandse dierenarts met een paardenallergie en een Franse kunstenares. Het Curly fokbedrijf is erkend door ICHO, een Amerikaans Curly Horse register. De ondernemers fokken, beleren en verkopen de paarden vanuit Pluherlin, een klein dorpje in het heuvelachtige en bosrijke Bretagne.

U bent allergisch voor paarden, u heeft last van tranende ogen, benauwdheid of uitslag maar u wilt uw paardenhobby niet opgeven? U wilt een lief, sterk en werkwillig paard? U wilt een sportpaard die geschikt is voor alle disciplines dat tevens geschikt is voor uw hele familie?
Dan zijn Curly Horses voor u de oplossing!

Curly Horses zijn hypoallergeen, dit is veruit de bijzonderste eigenschap van deze paarden. Het betekent dat mensen met een paardenallergie weinig tot niet op deze paarden reageren, dit is afhankelijk van de mate van allergie en de Curly Horse zelf. De eigenschap kan voor 100% worden vastgesteld door middel van DNA testen, maar ook praktijktesten met allergische mensen bieden een goede uitkomst. Uit het onderzoek van de Universiteit in Aken is nog niet duidelijk geworden wat nou precies de allergische reactie doet verdwijnen of sterk doet verminderen, maar het lijkt te komen doordat de Curly Horses minder allergeen eiwit uitscheiden dan de “normale” paarden en de huidschilfers zijn kwalitatief anders samengesteld. Er lopen echter nog een aantal onderzoeken over de hypoallergene eigenschap omdat wetenschappers nog geen antwoord hebben wat op feiten gebaseerd is met betrekking de herkomst van deze bijzondere hypoallergene eigenschap.

Hoe kunt u Curly Horses herkennen?
De officiële naam van de Curly Horse is de Noord Amerikaanse Curly Horse. De stokmaat van de Curly Horse ligt tussen de 1,35m en 1,65m. Het uiterlijk van de Curly Horses varieert sterk. Curly Horses zijn er namelijk in allerlei kleuren, denk aan bont, bruin, zwart, wit, vos, palomino, valk en noem maar op. De vacht van de Curly Horse is meestal gekruld, deze krullen kunnen variëren micro-krulletjes tot een zachte golf. De staart en manen kunnen gekruld, stijl, golvend of dreadlockachtig zijn en zelfs de vetlokken en het haar in de oren kunnen krulletjes bevatten. Naast Curly Horses met krullen, bestaan er Curly Horses met een gladde vacht. Deze Curly Horses worden Strait Curly’s genoemd en zien eruit als “normale” paarden. Toch bevatten ook Strait Curly’s de hypoallergene eigenschap. De bouw van de Curly Horse is meestal stevig. De borstkas van dit paardenras is breed, de rug is kort, de benen zijn sterk en de hoeven zijn hard, donker en rond. Het hoofd is klein, de ogen staan vrij ver uit elkaar en de neusgaten en mond zijn relatief klein. Doordat de Curly Horses veel gekruist zijn met andere rassen zijn er meerdere typen Curly Horses ontstaan. Een aantal voorbeelden zijn:
· Stock. Deze Curly is het type werkpaard.
· Sport. Deze Curly is het type sportpaard. Deze is geschikt voor alle disciplines.
· Gaited. Deze Curly is het type paard met meerdere gangen.
Het innerlijk van de Curly Horse is kalm, vriendelijk, werkwillig, mensgericht en nieuwsgierig. Al deze eigenschappen maken de Curly Horse tot een geschikt paard voor alle disciplines en een ideaal paard voor de hele familie: “De Curly Horse is vriendelijk genoeg voor een kind en sterk genoeg voor een man.”

De Curly Horse, Nederland en JAK CURLY
De laatste twintig jaar is het aantal mensen dat lijdt aan een paardenallergie verdubbeld en toch zijn de Curly Horses vrij onbekend in Nederland. Nederland telt ongeveer een tiental Curly Horses, verdeeld over particulieren. Een echte fokkerij van dit Hypoallergene ras, bestaat in Nederland nog niet. JAK CURLY wil graag dat de Nederlandse paardensector meer bekend met het ras wordt en wil mensen met een paardenallergie de kans bieden hun paardenhobby te kunnen uitoefenen zonder te lijden aan hun allergie. JAK CURLY wil paardenliefhebber zonder paarden allergie, kennis laten maken met het bijzondere ras. Namelijk meer dan de helft van de klanten van JAK CURLY zijn mensen zonder paardenallergie, maar zijn verliefd op de Curly Horses geworden omdat ze zo lief, rustig, sterk en werkwillig zijn. Tevens is een groot aantal klanten toekomstig fokker van de Curly Horse. JAK CURLY bezit namelijk een tal van goede bloedlijnen, die mogelijkheden bieden voor toekomstige fokkers. Bij de eventuele aankoop van een Curly Horse bij JAK CURLY krijgt de klant de mogelijkheid om kennis te maken met de Curly Horse en krijgt de klant tevens een tijdelijk verblijf aangeboden zodat de klant kan testen of er wel of geen allergische reactie optreedt.

Extra informatie over JAK CURLY
De meeste paarden van JAK CURLY worden western (in)gereden, echter een aantal Curly Horses zijn Engels beleerd. De paarden worden in kuddes opgevoed, de kuddes zijn verspreid gehuisvest op vijfentwintig hectare land. De kudde van JAK CURLY bestaat uit ongeveer vijfenveertig paarden, waarvan twee Paint Horses en de rest Curly Horses. JAK CURLY gaat naast de fokkerij in september een hypoallergene rijschool starten voor volwassenen en kinderen. Gepland staat dat er lessen georganiseerd worden voor klanten uit de regio, maar ook voor mensen die in Frankrijk op vakantie zijn, aangezien het bedrijf in een zeer toeristisch gebied ligt. Op nog geen drie kilometer afstand ligt een van de mooiste dorpjes van Frankrijk, Rochfort en Terre, de Golf van Morbihan ligt dichtbij het bedrijf en vanuit JAK CURLY is makkelijk naar steden als Rennes en Vannes te gaan. Het gebied is zeer uitgestrekt en daarom erg geschikt om lange buitenritten te maken. Het bedrijf is gemakkelijk te bereiken vanuit Parijs, Nantes en Rennes, bij deze drie plaatsen zijn vliegvelden gelegen. JAK CURLY doet bij aankoop zelf het transport. De Curly Horses worden door een van de ondernemers zelf in een vrachtwagen naar de nieuwe eigenaar gebracht tegen zeer lage kosten. Op het moment vindt er vooral paardentransport plaats binnen Frankrijk, naar Zwitserland, België en Duitsland. Vervoer naar Nederland van een Curly Horse is dus geen probleem voor JAK CURLY! Nadat er een paard uitgezocht is voor aankoop, is bij de potentiële eigenaren een proefperiode mogelijk. Hierin wordt getest of het goed gaat met de allergie en of het paard bij de nieuwe eigenaar past. Het transport en de proefperiode geldt alleen binnen Europa. De ondernemers spreken Frans, Engels en Nederlands.
Lijdt u aan een paardenallergie of bent u gewoon geïnteresseerd geraakt in de Curly Horse? Kom gerust een kijkje nemen bij JAK CURLY en laat je informeren over dit bijzondere ras!

"Gentle enough for a child, tough enough for a man!"