Allergie voor het paardenhaar

Het advies van de dierenarts
Dr. Jeroen Verschuren

In Frankrijk lijft een op de drie mensen aan een allergie. De allergie voor paarden interesseert ons in het bijzonder. De paardenallergie is meer verspreid dan gedacht, vandaag de dag worde steeds meer ruiters en paardeneigenaren geconfronteerd met het probleem van het lijden aan een allergie tijdens het contact met paarden.

Het allergeen uit de huid van het paard, genaamd huidschilfers wordt vluchtig verspreid en is gemakkelijk in te ademen. Het inademen van huidschilfers wordt Type 1 genoemd: Humorale allergie, het vrijkomen van histamine, kininogens, vasodilatatie, gladde spierspasmen, zwelling en huiduitslag. Dus wanneer men tijdens het contact met een paard last krijgt van jeuk, geïrriteerde ogen, een loopneus en/of het fluiten van de bronchiën. Humorale allergie is vergelijkbaar met astma aanvallen. De allergoloog vindt door middel van bloedonderzoek en huidonderzoek tarieven immunoglobuline E- niveau.

De Curly is niet ‘’niet-allergisch’’ maar ‘’hypoallergeen’’. De Curly draagt allergenen, maar in zeer kleine hoeveelheden. Mensen met een allergie zullen een beetje of niet reageren met deze paarden. De Curly is meestal een Curly paard, maar ze zijn er in alle soorten en maten. De allergie is niet afhankelijk van de mate van de krulling, een rechte(straight Curly) kunnen zet zo hypoallergeen zijn als een gekrulde Curly. Elke Curly is anders dus bij de ene kan men wel iets reageren terwijl bij de ander geen reactie zal optreden.

Daarom is het noodzakelijk dat er testen worden uitgevoerd voordat een allergisch persoon een beslissing maakt voor het kopen van een Curly. Na te hebben vast gesteld dat sommige niet reageren of heel weinig, is het belangrijk om te begrijpen waarom er studies uitgevoerd zijn ICHO(American Registry).

De Structuur van het haar is het meest bijzonder om te bestuderen omdat het zo anders is natuurlijk. Met behulp van een microscoop vonden we dat er veel fijner haar en folliculaire dysplasie aanwezig waren. We moeten daarom een verschil vinden in de eiwitstructuur van de huid, vergelijkbaar met andere Curly rassen. In Duitsland hebben onderzoekers een lagere hoeveelheid eiwit in de huid van Curlies gevonden in vergelijking met andere rassen. Door gebrek aan fondsen voor verder onderzoek, hebben we nog vele andere vragen.

Waarom bestaat het Curly ‘’vaccin’’?

De allergie voor paardenhaar is eigenlijk een abnormale reactie van het menselijk immuunsysteem op een eiwit dat voornamelijk in de huid van paarden zit. Deze allergie kenmerkt meteen allergische overgevoeligheid, waar de cellen tijdens het contact met het allergeen meteen reageren met immunoglobuline type E. Bij het eerste contact met het paar ben je klinisch nog niet bewust dat het immuunsysteem stil reageert. Herhaald contact met hetzelfde allergeen(Dat kan zijn om verschillende paarden) zal tot een hogere productie van IgE leiden, samen met de ’geïnformeerde’ lymfocyten. Het geheugen van immuuncellen is groot, en de tijd tussen kennis over de productie van IgE kunnen worden geteld in jaren.

De productie van grote hoeveelheiden IgE ten tijde van de allergische reactie is onafhankelijk van de hoeveelheid antigeen in het milieu. IgE antilichamen hechten zich aan bepaalde andere immuunsystemen, zoals mestcellen, die zij terug sturen via het bloed, om de chemische mediatoren die het doelorgaan stimuleren te activeren wat leidt tot een allergische reactie: Bronchoalveilaire vernauwing(astma), rhinitis, eczeem, jeuk, maar ook… hoofdpijn en buikpijn. Als het eiwit verschilt in structuur, zijn het aantal ‘’hoogte’’ lymfocyten gealarmeerd waardoor de aanwezigheid van het allergeen minder zal zijn.

De reactie van het immuunsysteem zal(Dat wil zeggen allergisch) dysfunctie en de symptomen zullen zwakker zijn of niet-bestaand. Indien echter het eiwit in zeer geringe hoeveelheden voor komt, zoals in de Curly, kan elk contact kleine hoeveelheden specifieke immunoglobuline produceren wat zal leiden tot resistentie tegen het antigeen en uiteindelijk uitroeiing van het organisme. Wanneer het aantal van deze antilichamen voldoende is, wordt het voorwerp beschermd. Dit is het effect van’’vaccinatie’’ aan het antigeen dat momenteel medisch wordt uitgeoefend onder de naam Desensibilisatie.

Zo, onze Curly is hypoallergeen, niet alleen omdat het weinig of geen allergische reactie veroorzaakt, maar ook omdat het lichaam een vaccin is, zodat ruiters ongevoelig kunnen zijn in de hoop dat zij ook tegen de aanwezigheid van andere paarden rassen kunnen zonder te lijden aan een reactie.

 

 

 

 

 

 

FR INHOUD
FR CURLIES & JAK
CURLY TE KOOP
JAK HENGSTEN
JAK MERRIES
JAK VEULENS
CURLY LIJST
 
IN UTERO & TARIEVEN
FOTO PAGINA (FUN)
REGISTER ICHO
UITLEG VAN DE SITE
WAAR ZIJN WE?
LINKS
TIJDSCHRIFTEN

@